BØNDERNES EGEHOVED
Det fredede område Bøndernes Egehoved hører under Nysø Gods. Navnet har sin oprindelse i halvøens mange store fritstående ege. Oprindelig var det Ambæks bønder, der havde græsningsretten til området.
Stedet har altid været et yndet udflugtsmål for egnens befolkning. Her er der plads til skovturstæpper, frokost og leg.
På Bøndernes Egehoved finder man de tre truede naturtyper: overdrev, kær og strandenge. Den fortsatte afgræsning af området sikrer, at de tre naturtyper bevares, og at en artsrig og varieret flora kan trives her.
På det lysåbne overdrev finder man mellem tuer af gul engmyre bl. a. lancetbladet høgeurt, lav tidsel, bredbladet timian samt orkideen tyndakset gøgeurt.
Tjørn, hyld, hyben, slåen og brombær danner krat på området.
Langs den gamle kystskrænt, der falder brat ned mod strandengene, er en artsrigdom af vildtvoksende løvtræer i alle aldre, størrelse og former. Her vokser eg, avnbøg, narv og skovabild.
Som det eneste sted i Danmark finder man svampen, æblepig, på et skovabildtræ på området.
I flere af træerne ud mod kysten er der opsat redekasser til den store skallesluger. Dens yngleområde findes hovedsageligt i det sydøstlige Danmark.
I de to vandhuller og i krattet på området finder man den meget sjældne løvfrø.
Langs den langsomt flydende Ambæk Å findes orkideen majgøgeurt, vandbrandbæger og samel. I rørsumpen ses kærsvinemælk.
På strandengene vokser: strandsiv, jordbærkløver, syltstar, strandasters, strandvejbred, strandtrehage, strandgåsefod og strandtusindgylden.
Maleri Lene Christensen
Achton Friis skrev i værket ”De Danskes Land” (1936-37) således om Bøndernes Egehoved:
”De vide strandenge på halvøens nordside, der kun løfter sig nogle tommer over fjordens lave vand, de mange indviklede laguner med deres lave, sorte rande, der er som skåret ud med kniv, og først og fremmest udsigten herfra over vandet i nord mod Maderne, den 2 km lange græsholm, som østligst støder op mod Rone Klint, og bag disse flader og Feddet Sjællands fjerne højlande med deres prægtige skove – det er et henrivende og såre ejendommeligt syn” ”Jeg vidste ikke, at det er Sjællands smukkeste egne. Men således er det”